Lidt Cirkeldans Historie

Lidt Cirkeldans HistorieDans i en cirkel er en gammel tradition er fælles for mange kulturer til mærkning særlige lejligheder, styrke fællesskabet og fremme samvær. Cirklen er formentlig den ældste kendte dans formation. Det findes også i dag i samfundet danse af mange kulturer, herunder græsk (græsk danse overlevende fra det antikke Grækenland (chorea)), Afrika, Østeuropa, israelske (se jødiske danse og israelske folkedans), serbisk, irsk keltiske, Breton, Catalansk (sardana), sydamerikanske og nordamerikanske indianer. Det bruges også i sin mere meditativ form i tilbedelse inden for forskellige religiøse traditioner, herunder for eksempel, at Church of England og andre anglikanske kirker, og den islamiske Haḍra danse.


Moderne cirkel dans blander traditionelle folkedanse, hovedsageligt fra europæiske eller Nær-Eastern kilder, med for nylig koreograferet dem til en række musik-både gamle og moderne, og de trækker på en rig og mangfoldig dans tradition. Der er også en voksende repertoire af nye danse til klassisk musik og moderne sange.


Circle dans kan være energisk og livlig eller blid og reflekterende. Den stil og stemning afspejler gruppen og interesser læreren. Det var Bernhard Wosien der først bragt til Findhorn Fællesskabet i Skotland den traditionelle kreds danse, at han havde samlet fra hele Østeuropa. Han så inspireret folk der, at lærerne som Colin Harrison og David Roberts tog danser (nogle gange at kalde deres dans 'hellige cirkel dans') til andre dele af den britiske og begyndte regelmæssig grupper, især i den sydøstlige del af England og Somerset, derfra over Europa, USA og andre steder indtil nu netværket strækker sig også til Australien, New Zealand, Sydafrika og Sydamerika. I de senere år, begyndte nogle at danse i dannelsen af en trekant.


Circle Dance er undertiden også kendt som Sacred Circle Dance fra den oprindelige betydning, det havde for Findhorn Foundation samfund i Skotland efter besøg der fra 1976 og fremefter af professor Bernhard Wosien, en tysk danser. Kendt først som Sacred Dance, har det ændret sig over tid som entusiaster har bidraget, og kan nu blive kaldt Circle Dance, Sacred Dance, eller Sacred Circle Dance (SCD). En lille kernen i blomster eller andre fysiske eller æret genstande er ofte placeret i centrum af cirklen til at bidrage til at målrette dansere og vedligeholde den runde form. Dancers bringe mange forskellige trossystemer til cirklen herunder traditionelle religioner (se ovenfor), New Age og Neopagan overbevisninger og ingen religiøse tilhørsforhold overhovedet. Megen debat foregår inden for cirklen dans nettet om, hvad der menes med 'hellige' i dansen.


Der er et verdensomspændende netværk af cirkel danse grupper, der mødes hver uge eller hver fjortende dag. I mange grupper mennesker er velkomne til at "drop in" uformelt at afprøve en session uden at skulle tilmelde sig for en periode. 


Thabal Chongba er et populært Manipuri folkedans forbundet med festivalen af Yaoshang. Den bogstavelige betydning af Thabal er 'Moonlight' og Chongba betyder 'dans', altså 'danse i måneskin ". Traditionelt konservative Manipuri forældre ikke tillade, at deres døtre til at gå ud og møde alle de unge mænd uden deres samtykke. Thabal Chongba gav derfor den eneste chance for piger at mødes og tale med drengene.I tidligere tider var denne dans udført i måneskin ledsaget af folkesange. Musikken er rytmisk at slå af trommer ledsaget af andre instrumenter. Den udføres i alle lokalsamfund på alle de fem dage af festivalen. Så snart månen står op over bakkerne fløjte, trommer og bækkener begynder at strømme ud musik. De drenge og piger i en cirkel kobling hinandens hænder med rytmer af musik langsomme og hurtige, høje og lave, op og ned. Hvis nummeret er fantastisk at de kan danne to eller tre rækker, så alle og enhver kan deltage i dansen. Af sin særlige interesse for dans af ben og i sindet ved siden af pigen på den del af hanner og også ved siden af unge på den del af hunner og hånd i hånd danse. De bærer ingen make-up og specielle kostumer.


kilde: worlddance.com


Copyright @ All Rights Reserved